-->

Followers

Sunday, September 30, 2012

Giveaway Kakakdegil's Blog


image
clik banner

Hadiah :
1- Produk Ephyra bernilai lebih RM70 + hadiah sampingan
2- Produk Ephyra bernilai lebih RM35 + hadiah sampingan

So, cuma ada dua pemenang je la.

Tarikh tamat giveaway akan diberitahu di kemudian hari



Awesome Giveaway By Esyah !




tag:


Tarikh mula 28.9.2012 Until  tamat 28.11.2012

Pemilihan Pemenang
~ Blog Terkemas Dan Tercomel
~ Entry Menarik
~ Peserta Pertama Dan Terakhir 

Saturday, September 29, 2012

[tamat] Segmen : Cabaran 200 LIKES




tolong promote :)

Cara-cara nak join

atau klik jer Like kat gambar FanPage sebelah kanan ni.


2. Buat entri tentang segmen ni
+ Tajuk Segmen : Cabaran 200 LIKES
+ Letak banner dan linkkan ke sini semula

Jangan lupa letakkan sekali ID Facebook anda di komen.
+ Publish entri tersebut
Nama pemenang akan diumumkan setelah FanPage saya mencecah 200 LIKE.


Hadiahnya bukan satu tapi DUA. Hadiah-hadiah bernilai tidak kurang RM60. 
Hadiah berupa SESUATU yang takde kena mengena dgn produk penyusuan ibu so semua orang boleh join sebab benda yang saya nak bagi ni memang semua orang guna setiap hari.



[tamat] StitchNknot September Pillow Giveaway


Photo: STITCHNKNOT SEPTEMBER PILLOW GIVEAWAY
(open for those who live in Malaysia)

How to join?
1. Spread the word via fb OR blog OR both
- Via facebook: Share this picture on your timeline 
  (make it public & tag us "@stitchNknot")
- Via blog: Blog about this giveaway 
  (must include giveaway banner & link)

2. Verify your participation here: http://bit.ly/sept12-GA

Prize: a cute customized cupcake pillow <3
Closing date: 11.59pm, 30th Sept 2012. 

* Your entry will be counted twice if you join via facebook & blog. Extra entry for our precious customers if you participate :) 
* Winner will be randomly picked using random.org. We will announce the result on 4th Oct 2012 on our blog.

So, what are you waiting for? Hurry up and join now!

Blog post: http://bit.ly/sept12-GAb

HOW TO JOIN?


It's easy. All you have to do is spread the love (err... word). You can join it via facebook orblog or both (your entry will be counted twice). And to our precious customers, you're entitled to an extra entry if you decided to join. More chances to win!



Step 1 (via facebook or blog or both)


  • Via facebook: Share this picture on your timeline (make it public) + tag us "@stitchNknot"
  • Via blog: Blog about this giveaway (must include giveaway banner and link)

Step 2


  • Verify your participation here


PRIZE


There will only be one winner this time (No worries though. We will host another giveaway by the end of this year). As the title suggest, this time the winner will receive a customized cupcake pillow from us. Yayyy!!~



CLOSING DATE


The closing date is on 11.59pm, 30th September 2012. Winners will be randomly picked using random.org. We will announce the result on 4th October 2012 on our blog.




So, what are you waiting for? Hurry up and join now!



Note: This giveaway is open to those who live in Malaysia only :)






Friday, September 28, 2012

Segmen : Sambil Blogwalking Dapat Hadiah ! By Nurul




Hadiah :

  1. 3 Header by Aiman Aziz (3 pemenang)
  2. Header by Miss Z (2 pemenang)
  3. Header by Nur Aina Nazura (2 pemenang)
  4. Accessories by Vee Rao (1 pemenang)
  5. Topup RM 5 by Siti Hajar (1 pemenang)
  6. Cursors by Aieen Shitobi (3 pemenang)
  7. Simple Header by Ain Farzana (5 pemenang)
  8. Mustache necklace by Fash Burnout (5 pemenang)
  9. Voucher by Kierah Closet (5 pemenang)
  10. Perfumes,Blouse dan Handbag by Blouse Closet (3 pemenang-1 pemenang 1 hadiah)
  11. Header by Anna Wafie (3 pemenang)
  12. Brooch by  Hotz Mumma-My Blog-My Story-My Life (2 pemenang)
  13. Voucher RM 5 by ShawlsToLove (1 pemenang)
  14. Voucher 5% by Maira Diana Shoppe (5 pemenang)
  15. Topup RM 10 by Handmade by Ziah (2 pemenang)
  16. Edited full blog  by Liyana Hazid (1 pemenang)
  17. Header Transparent by Liyana Hazid (3 pemenang)

Pemenang di pilih melalui cabutan bertuah dan top refrrel 100% tunggu apa lagi p promote cepat :)

Tamat : 28 September 2012




[tamat] AimanAziz's Giveaway 2012



 Blog aimanaziz.my nie blog yang simple saja, banyak isi kandungan/info2 yg menarik & yg update latest.
macam2 genre yg ada dalam blog  Blog aimanaziz.my 
kalo  Blog aimanaziz.my boleh sampai macam belog Abg Ben pon dah alhamdulilah
selain itu, tak ambil masa yg lama untuk loading ke Blog aimanaziz.my.
nama awak sama macam nama adik lelaki sy, Aiman Amir tapi awak Aiman Aziz :)



mangsa tagg :


jom tengok hadiah2 yg hebat dalam GA ini :)


Senarai Hadiah :-

*Wang Tunai RM30 x2 Oleh Ahmooyy Chantekk Dan Mk Syahir  *
*Top Up RM15 x2 oleh Mizzs Ninie dan Izzah Ismail *

*Seketul Cadar x1 Oleh   Cadar Murah *

*Sekeping Limited Fridge Magnet x5 Oleh Eqbal Zack *

*3 ketul Kawaii Doll x1 oleh  Izumi Shop *

*1Pc Teddy Bear x2 oleh Greennpanda Craft *



"Giveaway ini Ditaja oleh Ahmooyy Chantekk , Mk Syahir , Cadar Murah , Izumi Shop , Mizzs Ninie , Eqbal Zack ,  Greennpanda Craft , Izzah Ismail , Hosting Rajawali dan Dianjurkan oleh Aiman Aziz"



Partney Giveaway by 'Sarah & Ummie'


clik banner




Tag lah 5 rakan anda dan pastikan dia tahu  


dan letak banner GA kat atas nih kat sidebar korang k ? ,
GA akan bermula 26.9.2012 ,
Ending sampai ada 100 peserta ,
Siapa yg tak mengikut Syarat yg diberi akan serta merta dikeluarkan dari GA ni ,





[tamat] Give Away : Wangi & Happy Macam Akiff



sy pilih perfume :

Angel or Demon by Givenchy


Dior J'Adore EDP


Marry Me by Lanvin




Hadiah :

ANDA AKAN MENERIMA SALAH SATU PERFUME PILIHAN ANDA. 
TIGA (3) ORANG BERTUAH DICARI (Mungkin ditambah oleh pihak penganjur jika sambutan menggalakkan)

!!! Pemilihan pemenang ditentukan melalui software random.org

Tarikh tutup penyertaan : 5 Oktober 2012 (Jumaat) Sebelum pukul 12 Tengah hari...

Tuesday, September 25, 2012

Izinkan Saya Berzina Dengan Anak Pakcik




Kisah menarik seorang pemuda yang berjumpa bakal mertua kerana ingin menikah dengan wanita pilihannya sehinggakan keluar soalan 

“Izinkan Saya Berzina Dengan Anak Pakcik.”

Oh sebelum tu dalam cerita ni kononnya si kapel ni nak keluar dating. Sebolehnya kita jangan dating-dating ni. Islam tak galakkan. 
Apa pun cerita ini sekadar tauladan. Buang yang keruh, ambil yang jernih. Semoga bermanfaat!

Suatu hari pasangan kekasih ni nak kuar dating. Setibanya si pakwe di hadapan rumah makwenya…

Gadis : Masuklah dulu, jumpa dengan ayah saya.
Teruna : Boleh ke?
Gadis : Masuk je lah, saya nak bersiap
Menyusup masuk si teruna melalui pintu utama. Pintu yang siap terbuka mengalukan-alukan kedatangan si Teruna.
Teruna : Assalamualaikum.
Bapa Gadis : Waalaikumusalam.
Melihat pada lantangnya suara bapa si gadis, terus si teruna kaku membatu. Lantas si gadis menarik tangan si teruna menyedarkan dari lamunan itu.
Gadis : Mari, duduk kat kerusi
Teruna : Eh..
Setelah tangan dihulur dan salam bertaut, duduklah si teruna di kerusi hampir menghadap bapa si gadis. Hanya surat khabar yang menjadi tabir antara mereka.
Bapa Gadis : Nak jalan kemana hari ni?
Teruna : Bandar je pak cik, dia nak carik barang katanya. Barang apa tak taulah saya
Bapa Gadis : Oh..
Teruna : ??


Hampir 5 minit senyap tanpa suara. Dan ibu si gadis keluar dari tabir ruang utama dan ruang belakang membawa air serta biskut kering. Si teruna senyum kelat.
Ibu Gadis : Minum la ni sikit. Kamu sudah sarapan?
Teruna : Ehh. Sudah cik. Terima kasih.
Ibu Gadis : Kamu ni malu-malu pula dengan kami.
Teruna : Segan cik. Hehe
Bapa Gadis : Bila kamu nak hantar rombongan?
Ibu Gadis : Eh. Apa ayahnya ni?
Teruna : Ehh. Duit takde lagi. Hehe
Bapa Gadis : Kamu bawa anak kami kehulu-kehilir. Apa orang kata nanti?
Teruna : (Eh. Malu ngan orang ke malu ngan Allah, lagi takut orang kata dari Allah yang menghukum) Kami naik kereta je cik, tak de la nampak berkepit sangat. Boleh saya tanya cik sikit
Bapa Gadis : Boleh takde masalah
Teruna : Pakcik ngan makcik nak letak wang hantaran berapa ye?
Bapa Gadis : Kalau boleh 20 ribu
Ibu Gadis : Ehh. Tak kisah la, tapi kalau boleh makcik nak lebih tinggi sikit dari orang sebelah ni
Teruna : Berapa tu mak cik?
Ibu Gadis : Dalam 25 ribu ke atas dan dulang 25 ke atas pihak lelaki
Teruna : (Amboi, ko melantak dulang ke ape? Wuhaa.. 25 ribu. Mana nak dapat? Aduh..) Tingginya mak cik, tak boleh rendah lagi ke?
Bapa Gadis : Itu nasib kamu la, kamu yang nak kat anak kami. Lagipun dialah satu-satunya anak perempuan kami, kene lah market sikit. Nak grand-grand camtu.
Si teruna hampir hilang akal apabila disebutkan harga si gadis itu. Dan si teruna cuba berbincang untuk merendahkan harga si gadis.


Teruna : Erm.. Kenapa anak pak cik tak pakai tudung?
Bapa Gadis : Itu kenalah tanya maknya
Teruna : (Ehh. Boleh pas-pas pulak dah)
Ibu Gadis : Ehh. Awak lah. Apa pulak saya. Awak yang sepatutnya didik anak
Bapa Gadis : Saya kan kerja. Mana ada masa
Teruna : (Pulak dah, gaduh nanti) Ehh-ehh. Makcik pakcik. Kita lupakan dulu soalan tadi sebab kalau ikut makcik pun tak tutup kepala jugak. Maksudnya lebih kurang jugaklah. Nak tanya lagi, anak pak cik pandai masak tak?
Bapa Gadis : hmm.. haram. Tau-tau bangun tido pukul 12 lebih, bukan bangun pagi dah tu. Bangun tengahari. Terus makan tengahari.
Ibu Gadis : Apa la ayahnya, orang ni nak buat anak kita bini, dia cerita buruk-buruk pulak.
Bapa Gadis : Maknya pun sama suka bangun lambat juga.
Ibu Gadis : Abahnya!
Teruna : (kah kah kah.. bengong. Camtu pun nak cerita) Hehe.. Okeh. Soalan lagi. Boleh tak dia baca quran?
Ibu Gadis : Boleh sikit-sikit kot
Teruna : Kali terakhir bila?
Ibu Gadis : Err. Darjah 1 agaknya.
Teruna : hmm..
Ibu Gadis : Kenapa?
Teruna : Takda apa makcik. Soalan cepumas. Dia solat tak?
Bapa Gadis : Apa motif kamu tanya semua ni. Dia kan selalu ikut kamu. Kamu tau la.
Teruna : Kalau kat luar saya ajak dia solat, dia cakap datang bulan. Hari-hari datang bulan. Dia tau solat atau tak?
Hampir terkedu si bapa dan si ibu. Dan pada raut wajah mereka berdua terdapat tanda-tanda kemerah-merahan menahan amarah.


Teruna : Boleh saya sambung lagi. Dia tak reti masak, tak reti solat, tak reti mengaji, tak reti nak tutup aurat sebelum dia jadi bini saya lagi. Dosa-dosa dia terang-terang pegi kat makcik ngan pakcik. Lagipun tak berbaloi harga 25 ribu untuk dia. Lainlah dia ni ‘hafizah’, 30 juzuk dalam kepala, bertutup litup habis dari bawah sampai ke atas dan tau jaga batas, haa.. itu barulah berbaloi 100 ribu pun saya sanggup bayar. Tapi orang macam tu kalau kahwin mereka memilih untuk serendah-rendah mahar. Sebab sebaik-baik perkahwinan adalah serendah-rendah mahar. Mata bapa si gadis direnung tajam oleh mata ibu si gadis. Keduanya senyap tanpa suara. Ketiga mereka menundukkan kepala. Lumrah adat untuk menjadikan anak perempuan untuk dijadikan objek pemuas nafsu hati menunjukkan kekayaan serta bermegah-megah dengan apa yang ada. Terutamanya pada majlis perkahwinan. Adat mengatasi agama. Dibiarkan anak perempuan dihias dan dibuat pertunjukkan di khalayak ramai. Sedang pada waktu itu akad telah dilafaz si suami, dan segala dosa anak perempuan sudah mula ditanggung oleh si suami. Amatlah rugi. Mahar berpuluh ribu dibayar pada isteri dan sepatutnya hanya si suami seorang yang berhak melihat, tetapi pada hari pertama perkahwinan iaitu semasa persandingan sahaja berpuluh ribu mata yang melihat si isteri. Seolah-olah si suami membayar mahar untuk mereka sekali.
Bapa Gadis : Tapi kan. Pakcik nak anak pakcik rasa sekali. Benda seperti tu kan sekali seumur hidup.
Teruna : Pakcik nak anak pakcik rasa ke pakcik yang rasa grand?
Ibu Gadis : Tentulah kami berdua pun turut gembira.
Teruna : Ye ke? Pakcik, makcik, saya bukan apa. Sekarang dosa anak pakcik, pakcik yang tanggung. Esok lusa lepas akad nikah terus dosa dia saya yang tanggung. Pastu pakcik nak buat bersanding pulak. Setiap mata yang memandang saya akan dapat dosa. Lagilah saya berdosa sangat-sangat.
Ibu si gadis segera mengambil langkah mudah dengan menarik diri daripada perbualan itu. Si ibu tahu, si teruna bercakap menggunakan fakta islam. Dan tidak mungkin ibu si gadis dapat melawan kata si teruna itu.
Bapa Gadis : Kau memandai pulak nak cakap agama ngan kami.
Teruna : Ehh. Maaflah pakcik. Bukan saya nak cakap pasal agama. Tapi itulah hakikat sebenar. Kita terlalu pandang pada adat sampai lupa agama.
Bapa Gadis : Camni lah. Kamu sediakan 25 ribu, ngan 31 dulang. Kalau takde, kamu tak boleh kahwin ngan anak aku!


Teruna : Lama lagilah camtu. Dalam umur saya 30 lebih, baru dapat masuk meminang. Kalau camtu pakcik, ‘izinkan saya berzina ngan anak pakcik’?
Bapa Gadis : Hoi! Kau dah melampau, ko baik-baik sikit cakap tu. Jangan main sedap mulut je.
Teruna : Dengar dulu penjelasan saya pakcik. Pakcik tau tak apa sebab orang berzina dan banyak anak luar nikah? Sebab benda ni lah pakcik. Selalunya ibu bapa perempuan yang meletakkan berpuluh ribu ringgit sampaikan pihak lelaki terpaksa menangguh hasrat untuk berkahwin. Tetapi cinta dan nafsu kalau tidak diiringkan dengan betul, syaitan yang jadi pihak ketiga untuk menyesatkan manusia. Akhirnya mereka mengambil jalan pintas memuaskan nafsu serakah dengan berzina. Mula-mula memang ringan-ringan dahulu pakcik, pegang-pegang tangan, peluk-peluk, pegang pinggul, dan sebagainya. Tapi lama-lama jadi berat-berat. Yang berat-berat tu pakcik sendiri pun boleh bayangkan.
Bapa Gadis : Apa kaitan kamu nak berzina pula


Teruna : Ye lah. Dah pakcik tak bagi kami kahwin sekarang, biar ada duit dulu baru boleh kahwin. kami nak lepaskan nafsu camna pakcik? Tiap hari saya tengok dia, dia tengok saya. Susah pakcik. Nafsu. Sebab tu saya dengan rendah hati minta izin pada pakcik untuk berzina ngan anak pakcik. Apa yang penting pakcik tahu yang saya dan dia nak berzina. Sebab rata-rata orang yang berzina ni ibu bapa tak tau. Nampak je biasa-biasa sedangkan da berzina. Err.. berzina bukan sahaja yang ehem-ehem je. Ada yang zina-zina ringan. Tapi sebab ringan tu yang akan jadi berat.
Bapa Gadis : Hmm.. Kamu ni peliklah. Nasib baik pakcik cool je. Kalau orang lain, da lama angkat parang. Tapi kalau takde duit, camna kamu nak bagi dia makan
Teruna : Hehe.. Pakcik. Pakcik lupakah dengan apa yang telah Allah bagitau?
“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.” (an Nur 32). Takkan la kita tak yakin dengan apa yang Allah janjikan. Lagipun pakcik, kalau makan dan minum tu insyaAllah, berdaya lagi untuk saya beri pada dia. Tempat tinggal tu kita boleh bincang lagi. Kalau benda ni boleh menghalang kami dari melakukan perkara dosa dan sia-sia. Baiklah disegerakan. Pakcik pun tak mau perkara-perkara tak elok kan.


Senyap tanpa kata bapa si gadis, merenung kata-kata si teruna. Segera bapa si gadis memikirkan cara untuk mematahkan kata-kata si teruna. Dan bapa si gadis mendapat akal.
Bapa Gadis : Kamu tau la zaman sekarang ni. Kalau ikut cara kamu tu. Mungkin kamu tak suka dengan persandingan, pakcik boleh terima. Tapi kamu kena la ambil kira apa orang lain yang akan kata. Tau-tau orang akan mengata anak aku kena tangkap basah dan kena nikah paksa dengan kamu. Mana nak letak muka ni.
Teruna : Bagus juga cadangan pakcik tu. Kena tangkap basah 2 ribu je denda. Kat Malaysia takde hudud, dan kalau untung. Boleh nikah masa tu jugak. Bagus-bagus.
Bapa Gadis : Serius lah sikit.


Teruna : Betul dah tu pakcik. Hehe. Tapi pakcik, saya tak kata pun takde walimatul urus. Sedang walimatul urus itu perlu untuk hebahkan yang anak-anak dah kahwin. itu cara islam. Ok. Tapi yang tak oknya, bersanding tu hahh. Kesian saya pakcik, saya seorang bayar mahar untuk anak pakcik, orang lain pun dapat tengok. Siap kalau berhias secara berlebihan dan orang lain yang lihat menaikkan nafsu syahwat mereka, saya yang berdosa pakcik. Saya yang tanggung dosa dia. insyaAllah pakcik. Kita bukan nak buat apa pakcik. Syariat memang camtu. Maha baiknya Allah sebab jaga kita selama ini, tapi benda remeh-temeh camni pun kita masih pandang ringan dan kita tak menjaga apa yang telah Allah janjikan. Susah lah camtu pakcik. Maaflah kalau ada kata saya yang membuat pakcik kurang senang dengan saya. Segala-galanya kita serah pada Allah, kita merancang je.
Azan zohor berkumandang, jaraknya tidak sampai 10 dari surau berdekatan rumah si gadis. Si teruna memohon untuk ke surau dan mengajak bapa si gadis untuk pergi bersama. Namun ajakan ditolak dengan lembut. Lantas memberi salam dan memohon untuk keluar. Di birai tingkap bapa si gadis melihat si teruna mengeluarkan kopiah dari poketnya dan segera di pakainya. Masuk ke dalam kereta dan hilang dari penglihatan bapa si gadis tadi. Sedang si gadis yang sedari tadi berdiri di balik tirai bersama ibunya menitiskan air mata mendengar luahan kata-kata si teruna terhadap ayahnya. Tudung pemberian si teruna sebagai hadiah pada hari jadinya yang lepas digenggam erat. Ibu si gadis juga menitiskan air mata melihat pada kelakuan anaknya. Segera ibu dan si gadis ke ruang tamu menghadap ayahnya.


Ibu Gadis : Apa yang budak tu kata betul. Kita ni tak beratkan pada agama selama ni. Kita sambil lewa abahnya.
Bapa Gadis : Hmm.. ntahlah, tak tahulah saya. Keras betul budak tu kata tadi. Satu-satu kena. Dia pesan tadi, suruh bersiap, lepas zohor dia amik kamu.
Gadis : Takde mood nak pegi la ayah. Ntah..
Si gadis terus mencapai telefon bimbitnya dan menaip mesej.
Si teruna yang selesai mengambil wuduk tersenyum apabila membaca mesej yang baru sahaja diterima daripada si gadis
“Andai Allah telah memilih dirimu untukku,
aku redha dan akan terus bersama mu,
aku juga akan terus pada agama yang ada padamu.”
“ : )”
“Petang ni takde mood nak keluar, sorry. Dan minggu depan ayah suruh hantar rombongan.” :)

Monday, September 24, 2012

Win Win Win: A Thank you Giveaway




How to participate?

  • Fill the rafflecopter form below.
  • Key notes while filling the form: Twitter- Make sure the twitter button turns grey when you've clicked on it. It means that you have followed successfully!
  • GFC- Google friend connect. Top left column, written as "Join this site" Click on the blue bar and follow Fictious Fashion via Google, Twitter or Yahoo. Follow publicly. Click on done! and leave your profile/gfc name in the box.
  • Click on any option ONLY if you have entered that information correctly. Do not just click away on all the options.
  • The Giveaway is INTERNATIONAL
  • For any query, contact me at : fictitious.fashion@gmail.com





1st Awesome Giveaway


click banner :)

tolong promote jer..
Syarat-syarat :
 Follow blog ni dan like fanpage(ada di sidebar)
 Follow, like dan ikut semua syarat yang ditetapkan oleh sponsor
 Buat satu entry bertajuk "1st Awesome Giveaway" dan tampalkan banner pada entry tersebut
 Tag? Terpulang
 Tinggalkan link entry(bukan link blog!) di ruangan comment
 Letakkan banner kecil di sidebar kalau nak jadi top referral
 
  Pemilihan Pemenang :
 Officially by random.org
 
Pemilihan Top Referral :
 Originally by me
 
Tarikh Tamat? :
 Bila penyertaan cukup 200